RSS:     

duminică, 14 octombrie 2007

Digitala 2.0

Cautind dupa "survey"-ul RoBlogger am dat de Cristian Manafu. Cristian, om serios, are blog.

Ma uit si eu putin pe acolo, citesc o recapitulare a unui an:
"Singurul regret pe care il am este acela ca nu am putut lansa prima revista digitala din Romania..."

Cu o suta de ani inainte am inventat si eu roata. Abia terminasem cu lucrul ca a si venit unul si mi-a zis: "Roata asta-i facuta deja, de-o mie de ani!". Asa era. Roata mea nu era prima. Era insa a mea.

La fel si cu "prima revista digitala din Romania". Au lansat-o deja altii, sa tot fie de-atunci macar vreo zece ani. E drept ca nici ei nu stiau ca e prima. Si nici ca le-a pasat.

Nu trebuie sa-ti para rau, domnule Manafu! Poti face astazi alta revista, fiecare la rind, in timpul sau. Iar daca ii rotunjesti putin colturile o faci digitala 2.0 si-i prima. De necontestat.

Completare ulterioara: citeva lamuriri despre notiunea de "revista digitala" si despre diversele sale interpretari se pot citi in "comentarii"

8 comentarii:

Cristian spunea...

Mi-ar placea sa vad prima revista digitala din Romania. Puteti sa imi spuneti unde o gasesc?

Eu ma gandeam la ceva de genul: http://theshowroom.se/. Dvs. va gandeati la altceva?

Cele bune!
CM

Frobenius spunea...

O revista se poate face in mai multe moduri. O revista digitala, la fel.
Pina la urma e important continutul. Utilitatea, daca imi este permis sa-i zic asa.
Au fost mai multe in timp, unele au disparut, altele se incapatineaza sa existe in continuare.
Una o stiu si a aparut pe lume exact acum 10 ani (o coincidenta!). Nu stiu daca este chiar prima, e posibil sa mai fi fost si altele inainte. Puteti sa va luati si dumneavoastra un exemplar de la iic.alpinet.org
Nu este la fel de lucioasa precum cea pe care mi-ati aratat-o dar are cam toate caracteristicile unei reviste (redactori, colaboratori, continut adresat unor cititori). Prin modul de realizare si distributie e totusi... digitala.

Anonim spunea...

Revista pe care mi-ati indicat-o este una in format PDF, corect?

Astazi exista doua feluri de proiecte interesante de publishing online: PDF magazines si digital magazines.

Eu am optat in primavara sa lansez o "revista digitala" si nu una in format PDF, mai usor de produs.

Noi am facut motorul revistei online, ramane doar sa aducem continut...

Daca stiti o alta revista in genul celei pe care eu am vrut sa o creez, m-as bucura sa o aflu. Nu de alta, dar nu vreau sa imi arog o titulatura care nu imi apartine.

cat priveste titulatura in sine,, cred ca e corect sa numesc ce vreau eu sa fac "digital magazine" si nu "online magazine", titulatura deja atribuita unor site-uri realizate pe structura de publicatii.

si cred ca imi dati dreptate cand spun ca ideea mea (conceptul dorit de mine) este mai aproape de ideea de "digital" decat este PDF magazine.

Cele bune!
CM

Frobenius spunea...

Se pare ca vorbim despre lucruri diferite. Eu vorbesc despre o revista, dumneavoastra despre o aplicatie (un "motor").

"Noi am facut motorul revistei online, ramane doar sa aducem continut..." tradus in off-line mie-mi suna precum "avem tipografia, mai trebuie doar sa tiparim ceva cu ea. Eventual o revista.". Gresesc?

Cristian spunea...

poate nu am fost eu destul de clar....

am vrut sa fac o revista cum e Showroom si chiar mai mult decat atat.

o revista digitala are in spate o aplicatie, iar exemplul Showroom e mai mult decat graitor.

un PDF e o revista daca are coperte, numere de pagina si e paginata in stil de publicatie. probabil e "mai revista" daca printezi PDF-ul si il capsezi apoi.

pentru PDF magazine "digital" inseamna probabil ca o poti vizualiza pe calculator. si asta nu prea inseamna digital.

o revista digitala in sensul indicat de mine e acea revista, cu coperte, paginare de revista, reclame (interactive) si care poate fi rasfoita online. dar mai ales te lasa sa interactionezi cu ea si o poti actualiza dupa cum doresti.

daca stiti o asemenea revista in Romania, astept recomandarea si apoi voi edita post-ul meu.

cele bune!
CM

Frobenius spunea...

Din punctul meu de vedere (cititor) revista inseamna continut. Suportul pe care este prezentat nu-mi defineste revista. Hirtie, lemn, plastic, pdf, swf, jpg, etc sint doar vehiculul care transporta continutul ("revista"). Doar imi asigura facilitatea de a purta continutul cu mine si de a-l ingurgita cind si unde am chef. Revista de tip "clasic" nu-mi cere o dotare suplimentara, revista "digitala" ma obliga sa prelucrez cumva niste bytes ca sa ajung la continut. Chiar si un site construit pe structura unei publicatii poate fi o "revista". Insa (teoretic) nu-l pot vedea daca nu sint in retea (imi impune niste restrictii, nu-l pot lua cu mine pe oriunde ma duc asa cum pot sa fac cu o "revista" clasica sau chiar cu una in formatele insirate mai sus).
Ceea ce descrieti dumneavoastra mi se pare a fi mai degraba un mijloc de transport pentru "revista". Aceasta nu inseamna ca ii scade in vreun fel valoarea. Valoarea sa.
Raspunsul la intrebarea pusa cu insistenta este: nu, personal nu stiu asa ceva in Romania. Recunosc insa ca nici n-am cautat.
Nu vad de ce ar trebui sa va editati post-ul. Nu vad nici macar de ce ar fi obligatoriu sa gindim la fel. "Revista" mea este diferita de "revista" dumneavoastra. Pina la urma pare sa fie doar atit.

Cristian spunea...

e adevarat. nu trebuie sa gandim la fel, iar la nivelul lui 2007 cand tuturor ne place sa fim 2.0, nu cred ca mai conteaza definitiile clasice sau cele din dictionar. oare in DEX la revista ce scrie? am sa caut...

am purtat aceasta coversatie in comentarii pornind de la tonul usor ironic al postului dvs. care ma pune intr-o lumina putin nefasta, dar mai ales gandindu-ma ca nu toata lumea stie despre ce vorbesc. e cumva normal intr-o lume in care tehnologia si ideile avanseaza foarte repede.

sper ca explicatiile mele au adus putina lumina in postul dvs.

evident nu va voi cere sa editati postul dvs. asta ramane sa decideti de unul singur.

cele bune si mult succes!
CM


PS: Si PDF-ul e un mijloc de transport ca si hartia de altfel, nu?

PS 2: Va sugerez sa studiati modelul Showroom, e foarte interesant si superior site-urilor clasice si PDF-urilor.

Frobenius spunea...

Nu, va rog sa nu generalizati!
Eu nu as vrea sa fiu 2.0 Nu imi doresc s-ajung subiect de... pseudo-advertiso-marketing (scuze pentru barbarism!)

DEX: revista = muzica, dans, cuplete si scenete vesele

Am adaugat deja o precizare pentru cine va fi interesat dintre cei care se vor mai rataci pe-aici.

Dupa toata discutia (multumesc!)... astept si eu "revista".