RSS:     

duminică, 21 octombrie 2007

Patratelul verde

De cind niste americani facatori de filme au gasit locul ideal pentru filmarea unui Cold Mountain in preajma masivului Piatra Craiului, o multime de "pasionati de frumusetile tarii" au aflat si ei despre ceea ce unii considera a fi perla coroanei Carpatilor românesti. Drept urmare nu trece saptamina sa nu afli ce se mai intimpla prin Piatra Craiului. Sau prin alte locuri carora li se spune tot Piatra Craiului. Pina la urma e bine sa ne cunoastem tara, fie si cu ajutorul unor intermediari.

Ieri m-am uitat la televizor. Se intimpla din ce in ce mai rar. Un titlu mi-a atras atentia: "Defrisari excesive in Parcul National Piatra Craiului". Suna ciudat, defrisarea este, prin specificul actiunii, intotdeauna excesiva; o suprafata de teren defrisata nu mai contine nimic verde pe ea (doar, poate, vopsea!). In fine, "defrisare" este mai spectaculos decit anostul "despadurire". Fir'ar sa fie de cuvinte, multe mai sint!
"Parcul National Piatra Craiului" inca exista. Si o Românie vopsita in verde aici.

Asa am ajuns sa-l intilnesc din nou pe domnul Bucurenci. Dragos Bucurenci. Il stiti, ecologistul, cel care a masurat viteza de taiere cronometrind "drujbistul". Pentru o buna documentare domnul Bucurenci a apelat in demersul sau la administratorii parcului. Oameni amabili, apar si ei in film. Cu problemele lor. Si bine fac! Desi... cam brutal intrerupti la montaj. Ce poti sa faci, durata e stricta, mai sint si alti invitati.

Domnul Bucurenci nu a intrat prea mult in Parc. Drumurile sint proaste, masina te zdruncina, daca ploua se face noroi. Ii respect domnului Bucurenci comparatia: este ca in The Blair Witch Project (cultura locurilor strabatute isi spune cuvintul!). Muntele se vede si de la marginea orasului Zarnesti, problemele sale... la fel. Ce nu se vede, povestim.
Pentru urmatoarea excursie indraznesc sa ii propun domnului Bucurenci incaltarile de aici. Poate acestea il vor duce mai aproape de in-titlu-anuntatele "defrisari excesive". Care exista. Au si autori. Care exista si ei. Ce daca nu se vad in film?

Locurile sint frumoase, ne bucuram de excursie. Aer curat, culorile toamnei. Sa tot fii ecologist! Generos, domnul Bucurenci a adus cu sine si o ecologista. Nicole Kidman Lavinia Sandru. Care a copilarit linga un nuc. E usor sa fii ecologist!

Doamna Sandru este o prezenta importanta in film. Pentru ca nu cumva sa intelegem gresit, domnia sa imparte tricouri inscriptionate cu sigla unui "partid apolitic", numit "Partidul frunzelor" (sint frunze de tip nou, 2.0, se activeaza cu pin). Asa fac ecologistii si artistele de la televizor!
Si mai imparte si sfaturi. De exemplu, ii sfatuieste pe cei care locuiesc la oras sa vina si ei pe acolo. Toti? Vai tie, biet munte!

Un adevar tot ne spune doamna Lavinia Sandru, sa nu fi stat degeaba atit timp pe ecran: ecologia nu este o fita si nu este o moda. Of, gura asta a pacatosului...

Niciun comentariu: