RSS:     

miercuri, 7 martie 2007

Excesele se platesc

Astazi mi-am cumparat ziare. Din acelea stil vechi, pe hirtie. Si nu unul singur, ci doua. Stiu, am facut un exces. Inca imi place fosnetul hirtiei tiparite si, in ciuda a tot felul de experiente, mi se mai intimpla sa cedez primului impuls.
Este adevarat ca unul dintre ele l-am luat pentru cartea din punga insotitoare (o idee fericita, mai rar asa ceva!) dupa cum la fel de adevarat este si ca ii cunosteam continutul inca de aseara, din editia on-line. Cu toate acestea nu m-am putut opri sa-l rasfoiesc. Pentru poze: fotografii, titluri, reclame, asezare in pagina.
In ziarul insotit de carte, pe prima pagina se afla fotografia unui personaj subiect de articol. Ceva obisnuit. Personajul din fotografie se tine insa cu degetele de nas. Teorii savante spun ca gestul ar fi un semn de nesinceritate. Eu cred ca in acest caz e doar un act de aparare. Prima pagina este fizic legata de ultima iar pe ultima pagina (pe fata, in opozitie cu verso), in jumatatea de jos, se lafaie o imagine la care orice om normal si cu reflexe sanatoase duce mina la nas. Din instinct. Desi nici ochii si nici urechile n-ar trebui lasate fara aparare. Nesansa lor, nu avem atit de multe miini.
Pentru a nu nedreptati pe cineva, capodopera publicitara am gasit-o si in celalalt ziar cumparat. Mai este prezenta si aici (va las placerea sa ghiciti care si unde).
Cei trei din imagine par sa se simta bine, e dreptul lor sa fie fericiti. Singurul meu semn de intrebare este de ce li se mai spune unora si "creativi". Este un abuz de limbaj si o inducere in eroare. Creativi 2.0 e termenul corect.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Creativi? Pai de la Enron incoace dateaza eufemismul "creative accounting", adica frauda financiara prin chichite (in traducerea data ulterior de S.O.Vintu, "optimizari financiare"). In sensul asta, a fi creativ = a te pricepe sa pacalesti. In cazul de fata, probabil, cine vede imaginea cu reinterpretarea Mioritei sau cum zic ei acolo nu trebuie deci sa inteleaga ca astia trei au facut-o de oaie, ci ca in zonele inghinale ale celor trei se afla ceea ce sugereaza ei ca s-ar afla.

Felicitari pentru jurnal, e de departe cel mai bun pe care l-am citit de cind s-au prasit blogurile in Romania. Sa mai stai p-aci, Frobenius, ca vine tare din urma si Web 3.0!

Frobenius spunea...

Multumesc pentru aprecieri!
Nu stiu cit de bine prasite sint blogurile, mai sint inca destule buruieni. Incerc si eu sa stau pe aici. Deocamdata mai este loc.

Anonim spunea...

Eh, n-am vrut sa zic prasite, in sens agricol (prashite, fir-ar sa fie de diacritice), ci prasite, in sens zootehnic (adica inmultite). Dar asta nu schimba cu nimic chestiunea cu buruienile, de-o zici.

Frobenius spunea...

Prasite, pras(h)ite, pri-pas(h)ite... pe-acolo. Zic si eu, in lipsa de altceva mai bun. Haz de necaz.