RSS:     

joi, 31 ianuarie 2008

Schimbarea climei

Traditia populara (ca de scoala nu poate fi vorba!) spune ca atunci când în emisfera nordica este vara în emisfera sudica este iarna. Si invers, când în nord e iarna, în sud e vara. De observat si ca inversul aduce un cam nesuferit iz de monotonie.

Asa a fost odata. Acum inversul s-a schimbat. Daca n-ati stiut e timpul sa aflati. La Cluj deja se stie. Ba chiar si la Sibiu. De vreo doua zile.

"... Planurile lor initiale au fost date peste cap de iarna foarte grea din Chile, unde, pentru prima data în ultimii 6 ani, a nins foarte puternic."

De când cu revolutia 2.0 nimic nu mai seamana cu ce-a fost!

That's how it goes / Everybody knows


I tried to leave you, I don't deny
I closed the book on us, at least a hundred times.

Ioan T. Morar lanseaza o bomba:

Leonard Cohen ajunge si în România. Deocamdata sub forma de zvon (vedeti si comentariul #1 de pe blog-ul citat mai sus; este acolo un link interesant). Poate avem norocul sa nu ramâna doar un simplu zvon.

Daca numele Leonard Cohen nu va spune nimic încercati si o cautare. Se pot gasi câteva informatii.

Amintiri din copilarie






Inspirat de aici.
.

marți, 29 ianuarie 2008

Memorial

Stirea:

"Oricine poate vizita Memorialul Sighet, începând de marti, de pe calculatorul personal".

De aici. Din categoria: eveniment

Si-acum... memoria:

Vara lui 2007. Am câteva ore de petrecut în Sighetul Marmatiei. Putine.
Aflu repede unde este Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei. Pe oricine ai întreba pe strada te îndruma amabil, mai mult, te sfatuieste, insista chiar, sa mergi neaparat sa-l vezi. Memorialul a devenit un reper important al orasului. Pe buna dreptate, dupa cum voi constata curând.

Ajung la intrare pe la ora 17 si aflu ca programul de vizitare este doar pâna la 18.30. Bineînteles ca intru fara sa ezit. Nu-mi ia prea mult timp ca sa-mi dau seama ca o ora si jumatate este doar o clipa, este nevoie de multe zile ca sa parcurgi tot materialul adunat acolo. Nu pot alege, ma resemnez cu ceea ce am.

Strabat salile alaturi de un grup de francezi. Prin unele locuri exista niste casete cu foi A4 cu explicatii în alte limbi: germana, engleza, franceza. Nu peste tot si nu peste tot în toate limbile. Grupul nu este însotit de ghid. Nu stiu cât înteleg vizitatorii de pe alte meleaguri din ceea ce vad. Par totusi interesati.

Mai sunt si altii prin muzeu. Tineri. Colegi de generatie cu "Ceausescu mi-a facut metrou" stau lipiti de ziduri si asculta în casti marturiile culese de realizatori. Pe mine timpul ma preseaza nemilos si ma obliga sa înaintez grabit. E greu sa te grabesti. În fiecare sala prin care apuc sa trec îmi promit singur ca o sa revin.

Nu va voi povesti ce este acolo. Localnicii au dreptate, Memorialul trebuie vazut. Dar numai dimineata!

Pentru ca la ora 18 se suna goarna: "La 18.30 muzeul se închide. Va rugam sa va grabiti spre iesire!". Urmeaza apoi razboiul psihologic si izgonirea musafirilor pe traseul de vizitare impus. Pe holuri apar îngrijitori care închid grijulii salile în care nu se mai afla vreun vizitator. Grijulii dar... cu zgomot, sa se stie.
În sala în care ma aflu, angajatul muzeului, aparut ca din senin, stinge "din greseala" lumina. O reaprinde, dupa care deschide larg usa si se posteaza alaturi de ea. Pozitia sa spune tot: "Pe aici se iese, ce mai asteptati?". Dupa ce ies din sala sunt supravegheat atent ca nu cumva sa ma îndrept în sensul opus iesirii sau, Doamne fereste!, sa ma ratacesc.

Ma uit la ceas. E 18.15. Renunt la lupta, cel mai întelept cedeaza.
Ma mai opresc totusi un minut la standul de carti de la intrarea în muzeu. Tânara de la stand, cea care încaseaza si banii pe biletul de intrare, îmi citeste, cred, dezamagirea pe chip si-mi sopteste cu glas usor jenat: "Stiti, daca veniti mâine dimineata din nou, puteti intra fara sa mai luati un alt bilet." Îi multumesc! A doua zi voi fi la niste sute de kilometri distanta.

Cu toate acestea sunt sigur ca voi mai veni. Chiar daca îmi voi lua din nou bilet.

duminică, 27 ianuarie 2008

Ce-i în gusa?

Aflu din diverse surse ca a aparut deja un candidat la Primaria Bucurestiului. Unul numit Cosmin Gusa.

Aici i-am aflat si adresa site-ului. Cel la care am gasit URL-ul este suparat pe CMS-ul folosit. Zice ca ar fi urât si anti-SEO. Poate ca asa arata si Bucurestiul. O fi vreo chestie subliminala destinata alegatorului mai plapând.

Pe mine ma intereseaza mai mult candidatul. Ma doare zilnic Bucurestiul real, virtualul mai poate astepta.

Nu stiu cine este Cosmin Gusa, încerc sa aflu.

Si aflu ca domnia sa va face marele sacrificiu de a renunta la câstigarea alegerilor pentru postul de presedinte al României din 2008 si la alegerile pentru postul de presedinte mondial din... nu stiu când vor fi, caut mai târziu, deoarece va fi ales primar al capitalei exact în acest an.
Ma întreb daca eu, alegator amarât, mai am vreun rol în comedia asta.

Pentru eventualitatea ca voi fi totusi chemat la vot, continui documentarea. Ma asteptam sa gasesc pe site o lista cu realizarile anterioare ale domnului Gusa care sa îl recomande pentru postul de primar. Ceva de genul "m-am nascut la Câmpia Turzii, ma cunosc toti de acolo drept om serios si priceput, din aceasta cauza m-au ales primar; în ultimii patru, hai opt, ani am facut din orasul natal o minune urbanistica europeana, nu mai am ce face acolo, vin la Bucuresti sa va luminez si pe voi". M-as fi bucurat sa fie asa, mi-as fi zis ca avem si noi, bucurestenii, o data noroc. N-a fost sa fie.
M-am tot uitat pe site, am vazut ca este sustinut de o "organizatie" si de nici o "personalitate", am citit si-un banc vechi si prost. Povestea cu "reformarea clasei politice" am mai auzit-o de prea multe ori, deja m-am plictisit de ea.

Pâna la urma am renuntat. Domnul Gusa afirma raspicat "voi fi primar al Bucurestiului din iunie 2008", restul e pierdere de vreme.

Doua sute. In gol.

Un apartament obisnuit de bloc are, aproximativ, o înaltime de doi metri si jumatate. Punem trei metri, astazi suntem generosi.
Unsprezece apartamente puse unul peste altul (un bloc obisnuit cu zece etaje si un singur parter -sic!-) se vor ridica pâna pe la treizeci si trei de metri.
Imaginativa ca sunteti pe acoperisul unui astfel de bloc, la câtiva centimetri de margine. La câtiva centimetri de gol, de "în gol". Brrr!
Punem trei astfel de blocuri unul peste altul si ajungem la o suta de metri (am mai pus un metru de la mine, recunosc). Încercati din nou sa va imaginati ca sunteti la câtiva centimetri de gol, de "în gol". Brrr! Brrr! Brrr!
Mai marim o data potul, dublându-l. Se fac doua sute de metri. Nici pâna acum nu pot spune ca o cadere de la înaltime ar fi fost o gluma dar deja ne putem gândi la aripi sau la parasuta. Fara "Brrr!".

Si acum vine stirea. Mai corect, titlul stirii: "Un brasovean a cazut 200 de metri în gol si a supravietuit!" Norocul bietului om (daca se poate spune asa) este ca a avut sansa sa nu cada toti cei doua sute de metri "în gol".
Dar de unde sa stie asta mintea sclipitoare a PRO-tevistului?


vineri, 25 ianuarie 2008

Al nostru ca bradu'. Sanatos.

Citesc despre declaratiile facute de Eugen Nicolaescu (ministrul de la Sanatate!) la Târgu Mures:

"În acest moment, nu cred ca ar trebui sa vorbim daca agream sau nu spaga. Nu exista un curent de opinie favorabil sau nefavorabil"

Ma frec la ochi si dau fuga la dictionar.

spága s.f. (înv.) 1. spada, spanga; baioneta. 2. spert

Baioneta nu poate sa fie . Poate bisturiu, dar nu este cazul la acest nivel. Caut mai departe.

spert, sperturi, s.n. 1. (De obicei construit cu verbe ca "a da", "a lua", "a primi") Suma de bani sau daruri primite de cineva sau oferite, incorect şi ilegal, cuiva, pentru a-i câstiga bunavointa, în special pentru a-l determina sa-si îndeplineasca (mai cu râvna) sau sa-si încalce obligatiile de serviciu; mita, mituiala

Cuvântul cheie: ILEGAL

"Agream sau nu", "curent de opinie favorabil sau nefavorabil"... Domnul cu declaratia nu este un oarecare dându-si cu parerea la un pahar de... vorba, este ministru în guvernul României.
Cum ar fi ca omologul domniei sale de la Transporturi sa dea declaratii despre, de-un exemplu, furtul de masini? Tot cu "în acest moment nu se poate pune în discutie..."


Îndraznesc sa îi sugerez domnului Nicolaescu sa abandoneze portofoliul Sanatatii si sa se mute începând de mâine la Justitie.

N-ar fi frumos daca ar exista cineva care sa stie exact ce îti doresti?

Sloganul inspirat:

"N-ar fi frumos daca ar exista cineva care sa stie exact ce îti doresti?"

Transpunerea în realitate:

Cum ar fi sa îti trebuiasca niste bani (euro) si sa te duci sa-i cumperi de la BCR?
Cum ar fi ca apoi sa treci strada si sa încerci sa trimiti banii folosind serviciile Bancii Transilvania?
Cum ar fi ca de la ghiseul Bancii Transilvania sa ti se spuna ca una dintre bancnotele de 200 de euro (luata de la BCR) este falsa?
Cum ar fi ca, în loc sa-ti vezi de treburile tale obisnuite, sa trebuiasca sa mergi la Politie sa dai declaratii în legatura cu bancnota falsa?
Cum ar fi ca apoi sa te întorci la BCR si de acolo sa ti se spuna ca nu este treaba lor ce s-a întâmplat?
Cum ar fi ca dupa tot timpul pierdut sa mai ramâi si cu paguba?

(S-a întâmplat ieri. In Bucuresti. Bancnota este în acest moment în laboratoarele Politiei pentru analiza si cautare de amprente. Aventura continua.)

Asadar:
"N-ar fi frumos daca ar exista cineva care sa stie exact ce îti doresti?"

joi, 24 ianuarie 2008

Obiectul obiectiv

Aceasta însemnare are un OBIECTIV abscons.

Privind prin OBIECTIV, OBIECTIVitatea e pe duca.

Astazi, la semafor, trei extraterestri se OBIECTIVau. Unul era editor la Craiova, al doilea schimba prefecti, al treilea înregistra cuvinte la OSIM.

OBIECTIV vorbind, si eu ma aflu în culpa. Culpa de autoatentat "(a se vedea SECRETELE TERREI-vol.V, pag.54)".
Merit sa fiu "injuriat total aiurea".

Internet-ul e ca o gradina. Mare. Surprinzator de mare!

Observator

La început a fost un program, un televizor, o antena. Fiecare televizor cu o antena.

Apoi a mai aparut un program. Si înca o antena. Fiecare televizor cu doua programe si doua antene.

Când cele doua programe au devenit cam tot unul a început actiunea de "prindere" a "televiziunilor de nisa": bulgari, sârbi, unguri, rusi. Fiecare "nisa" cu antena sa.

Antenele s-au înmultit periclitând acoperisul. In încercarea de a salva acoperisul a fost inventata "antena colectiva". Unii, mai norocosi, au înlocuit antenele cu un "lighean". Pe-atunci ascuns în pod. Normal, doar nu te speli în vazul lumii.

Istoria se repeta: o "antena", a doua "antena", a treia "antena", mai multe "antene".

Se pregateste "antena colectiva". Daca nu cade acoperisul pâna atunci.

miercuri, 23 ianuarie 2008

Respect-ING

Citesc astazi pe un blog despre niste coincidente. Aici si aici.

O fi, n-o fi? Are importanta? Obiceiul (prost) este prezent în mass-media traditionala unde i se spune uneori, delicat, "publicitate mascata".
Ca orice virus, el se raspândeste. Viral 2.0? Sanatate!

Nici nu i-as fi acordat vreo atentie daca nu ar fi implicat o institutie bancara ce mi-a facut de curând, de foarte curând, o mare onoare. Mi-a scris ING-ul. Scrisoare adresata personal. In plic era o hârtie datata 11.01.2008. Plicul l-am primit pe 21.01.2008. Termenul era pe 31.01.2008. Din 10 în 10 zile. Asa e la ING. Norocul meu ca am fost prin preajma.

Astazi am dat curs "invitatiei". Câteva întrebari banale (si indiscrete): sunteti casatorit?, aveti copii?, folositi e-mail-ul? Exceptând deranjul deplasarii, nimic suparator.

Si totusi: de ce era nevoie de amenintarea cu "restrictionarea accesului la conturi"?
Pâna la urma ai cui sunt banii din conturi? Ai bancii sau ai mei?
"Cu stima", mâine voi mai avea oare acces la ei?

marți, 22 ianuarie 2008

Cârnatari si cârciumari

Ca la piata. Economie de piata.

Unul vinde, altul cumpara.

Pretul tranzactiei: doua sarmale si-un pahar de tarie. Si ce-o mai fi sa fie.

Seriozitatea este garantata.

Pâna la urma cumparatorul se declara multumit de ce a primit. Asta conteaza!

Breasla-n gol ingurgiteaza, yesmen-ii ovationeaza, dusmanii se ofticheaza, gloata... ofteaza.

Intre timp cârnatarul lucreaza, cârciuma functioneaza, toata lumea progreseaza, capra noastra-i cea mai breaza!

Incalzirea globala de piata

"Pentru luna decembrie, bucurestenii vor plati, în medie, cu 27% mai mult pentru agentul termic din cauza temperaturilor scazute înregistrate în aceasta iarna si a cresterii pretului gigacaloriei cu 10%."

E ceva neclar? Mai mult decât "cu 27% mai putin", adica un plus de 10%.
Sau, din acelasi loc, dar altfel spus: "Bucurestenii s-ar putea trezi ca au de platit facturi mai mari cu 15% pentru încalzire si apa calda începand din luna ianuarie, în urma cresterii pretului gigacaloriei."

Daca v-ati pierdut printre procente ("puncte procentuale", ca sa înteleaga si specialistii din "industrie") puteti cauta alte detalii direct la sursa.

Problema este însa alta: în plina încalzire globala, când planeta geme de gigacalorii, cum se face ca acesteia îi tot creste pretul?

duminică, 13 ianuarie 2008

"Românii" se-ntoarce

N-am de lucru si pierd vremea pe blog-uri.

Pe un "blog de jurnalist" mi se ofera verso-ul gândului demisiei lui Cristian Tudor Popescu. Sau CTP de la CRP, fost adevarat, acum si fost gânditor pe crucisator.

Sa fie sanatos domnul CT si Popescu, un spiridus neastâmparat îmi sopteste ca ne vom mai întâlni cu demisiile domniei sale.

Altceva nu-mi da pace. Pe blog-ul cu pricina, blog-ul de jurnalist, autorul scrie despre domnul demisionar: "pe care românii îl considera, justificat, cel mai bun jurnalist al lor". Nu ma leg de justificari, am înteles ca urmeaza sa fie prezentate în cel de-al doilea volum. Totusi, de data aceasta cine sunt "românii"? Aceiasi de aici?

(Trebuie sa îmi fac autocritica. M-am molipsit de etica preciziei deontologice de breasla. In textul anterior am scris ca ar fi vorba de 701 de "români". Eroare de exagerare. Totalul corect este doar de 67,76% din cei 701. Adica 474,9976. Din al 475-lea lipseste un mic fragment de nas rosu, degerat. Mai precis decât atât nu cred ca se poate.)

vineri, 11 ianuarie 2008

Românii

Nu stiu altii cum sunt, dar eu, când o aud pe "stirista" protevista ca începe sa povesteasca despre "românii care au facut" sau despre "românii care au dres", am o tendinta ciudata de a da fuga sa-mi recitesc certificatul de nastere.

De când "românii" acestia au navalit si pe la emisiunile de stiri ale celorlalte posturi de televiziune traiesc cu teama permanenta de a nu fi devenit vreun venetic de afro-malgas. Oricare ar fi stirea cu "românii" nu reusesc sa intru în categorie si pace.

Ieri am dat peste aceiasi "români" si într-un ziar (România libera - desigur! - de Joi, 10 Ianuarie 2008, pagina 17; fara link). Scria acolo: "Românii încep anul cu dorinta schimbarii locului de munca, este concluzia la care a ajuns Neogen, în urma primului sondaj de opinie din 2008."
Fiind ziar tiparit si având niste centimetri patrati de umplut cu text, autorul anonim s-a simtit obligat sa mai adauge si alte detalii. Norocul meu!
Asa am aflat ca "românii" sunt de fapt o parte dintre vizitatorii unui site de web (bestjobs.ro), cei care, din motive doar de ei stiute, au consimtit sa raspunda unui chestionar. Eu n-am vizitat site-ul si (doar un hazard de întâmplare!) nici n-am raspuns la chestionar. E clar, o noua confirmare, sunt banuitul barbarez afro-malgas.

Ceea ce mi se pare insa mai trist este numarul total al "românilor". Doar 701 (aceeasi sursa).
Vai si amar de sufletul si natia lor! Asa se întâmpla când e sa se aleaga praful.

joi, 10 ianuarie 2008

O nenorocire nu vine niciodata singura

Va mai amintiti caldurile din vara? Si previziunile sumbre pentru anotimpurile ce vor urma? N-a fost sa fie. Dar nu e timpul pierdut.

A venit alta urgie peste noi, a nins cum nici tâncii n-au mai vazut, cât pe ce sa ne acopere zapada cu asfalt cu tot.

Ingrijoratoare sunt si prognozele pentru ce va fi sa urmeze. Vin valurile. Pentru început un val de frig. Urmat de o primavara "mai devreme" si de... alte surprize.

Ce e val ca valul trece, ca mâine e 1 Aprilie. Atunci sa vezi val!
Daca va gânditi la vreo pacaleala va amagiti singuri. Nu e nici o pacaleala, e ditamai "summitul" NATO. Care este mai tare decât toate încalzirile globale, modificarile climatice sau interminabilele asfaltari dintre borduri luate la un loc.

Drept urmare si în prevenire de consecinta, celula de criza formata deja la Ministerul Afacerilor Externe a gândit: la început de Aprilie elevii vor lua vacanta, bugetarii vor sta acasa iar restul, aaa..., restul... se vor duce la plaja. De bunavoie.
Guvernul va deschide oficial în Aprilie sezonul estival, ceea ce va avea drept efect popularea brusca a statiunilor de pe litoralul Marii Negre. Litoralul autohton, litoralul bulgaresc, nu mai conteaza.
De la 1 Aprilie, anul curent, începe vara. Prin Hotarâre de guvern.

miercuri, 9 ianuarie 2008

Inzapezirea globala si televiziunea-Negoita-pirat

S-a schimbat anul, gata cu pauza, am revenit la munci. La multi ani!

Intre timp o neasteptata înzapezire globala a dat peste cap omenirea pregatita înca din vara sa se înfierbânte la strand. In oras s-au pus 30 (poate 40) de centimetri de zapada, fapt revoltator urmat de strigate de ajutor ("acum ce facem, mergem pe jos?") si previziuni sinistre ("e sfârsitul lumii, maica, am vazut eu aseara la televizor!").

In lumea virtuala o voce izolata dar lucida porneste lupta eroica împotriva cumplitului flagel climatic: lasati prostiile@realitatea.net si puneti iute mâna pe lopeti!

Dupa cum bine se vede, pe acest blog zapada a fost curatata. Dar, sa-mi fie cu iertare, nu cu lopata. Doar suntem din "industrie", avem "utilaje". Cu un "mash-up minimalist" am initiat "un serviciu de mapping" peste utilajul din poza si problema a fost rezolvata rapid. Fara social network si campanii on-line. Simplu si eficient.

Acum, daca tot am scapat de zapada, as putea sa ma uit la televizor.
Am auzit ca undeva în Bucuresti (sectorul 3) ar functiona un post de televiziune cum nu s-a mai vazut. Stau politistii toata ziua cu gura cascata la televizor, se dau acolo numai filme tari, de actiune. De fapt e chiar mai mult, e un fel de super-ciné-vérité (ciudate cuvinte!), cadou de la primaru' Negoita.

Nu stiu daca primarul cu pricina a scapat de zapada din sector dar am aflat ca domnul cu blog-ul de aici a reusit sa scape, în direct, de un Fiat Albea, bleu metalizat, cu numarul B-54-VDY. In aplauzele politistilor, telespectatori fideli si entuziasmati.

Din pacate postul de televiziune emite înca doar pentru cei citiva, putini, cu grade, alesi.
E strigator la cer, e trist, e imoral, e discriminator. Acest post pirat trebuie scos la lumina si oferit publicului larg. Vrem sa vedem si noi, muritorii de rând, cum se fura o masina, macar în reluare, daca nu în direct. Iar domnului Kapra i se cuvine macar o înregistrare cu filmul furtului, film pe care, fara voie, l-a finantat.

Alo, Politia Româna, aude cineva?