RSS:     

luni, 23 aprilie 2007

La circul cu virusi

Stire: "Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (O.R.D.A.) organizeaza, miercuri, cea de-a sasea actiune publica de distrugere a produselor piratate, DVD-uri, CD-uri sau casete video". Preluata de aici. Si modificata repede: nu e miercuri 25 Aprilie, e miercuri 5 Mai. Nu cred in caracterul educativ al unor astfel de spectacole de circ dar nu acesta este subiectul.

Oarecum din aceeasi zona de interes, un articol in Evenimentul zilei. Cu un titlu incitant: "Companiile mici si mijlocii cad prada pirateriei". Care te duce cu gindul la banditi fiorosi, inarmati pina in dinti, navalind de pe corabiile lor asupra bietelor IMM-uri lipsite de aparare. (Nu si asupra intreprinderilor mari si foarte mari care, se stie, sint bine aparate. Prin definitie.)
Impresie gresita. De fapt este vorba despre riscurile folosirii programelor fara licenta, piratate cum ar veni, explicate de un bine documentat tandem format dintr-un avocat si un ziarist.

Riscurile pe care si le asuma cel care incalca legea nu lasa loc de comentarii. Daca e lege nu mai e tocmeala. Sau asa ar trebui sa fie.
Ce facem insa cu celelalte riscuri? De-un exemplu, cele "imediate":

"Pericolele imediate sunt insa, conform specialistilor, pierderea informatiilor sau a sistemelor informatice sau contractarea de virusi, programe Troian (care contin sau instaleaza programe periculoase), adware (care descarca automat sau ruleaza pe computer materiale publicitare) sau spyware (program care colecteaza informatii despre un utilizator de computer fara acordul acestuia), ce pot compromite datele."
Cum te fereste licenta de "contractarea de virusi"? Prin ce fel de vraji?
Nu sint ziarist si nici avocat, nu stiu. Nici din articol n-am aflat. Secret de pirati.


Nu cu mult timp in urma am primit (prin posta) un CD cu software. Gratuit. CD-ul contine programele necesare instalarii unui sistem de operare completat de la bun inceput cu o multime de aplicatii utile. Coperta sa este in imaginea alaturata.

Cei care mi l-au trimis au uitat sa-mi dea si "licenta". Mi-au pus in schimb in plic rugamintea de a-l multiplica si a-l da si altora, daca sint interesati. Tot fara "licenta".

Nu mai stiu ce sa fac. Sa-l folosesc? Sa-l multiplic? Daca, in lipsa "licentei" salvatoare, ma napadesc virusii? Si-mi "compromit datele"?



In plicul cu CD-ul mai erau si citeva etichete autoadezive. As fi lipit una peste articolul din Evenimentul zilei daca ar fi fost posibil. Voi pune una aici, in compensatie.



3 comentarii:

Anonim spunea...

Licenta te fereste de virusi prin aceea ca te obliga sa-ti cumperi si antivirus. Doar nu vrei sa ti-l dea gratis! Sau sa te lase sa-l piratezi!
Dar nu te vad bine, Frobenius, acum ca ai cazut prada groaznicilor pirati din neamul lui Ubuntu. Macar nu deschide cutia, sa nu sara pe tine virusii si troienii!

Frobenius spunea...

Cu virusii sint obisnuit. Inca nu ne-am imprietenit insa nu e nimic imposibil. Ubuntu deocamdata doar l-am gidilat putin. Intimplator pe un calculator fara hard-disk (asa s-a nimerit). Am avut noroc, n-au sarit troienii pe mine. Dar nici troienele care se zareau prin ferestre.

Anonim spunea...

O, asta-i frumos! Si troieni de-asupra noastra/Or sa cada rinduri-rinduri...