RSS:     

sâmbătă, 14 aprilie 2007

Cucuiul ecologic (3 in 1)

Cei ce au inchis ochii pina ieri ne dau astazi ciudate semne de vioiciune. Daca sint bani nu trebuie lasati sa putrezeasca. Pentru oprirea dezastrului incepem prin a tipari afise. Bune si acestea, daca vor avea impact acolo unde este necesar.
Teancul de afise este preluat de expertul ecolog 2.0 si apoi expus publicului. Locul ales: pe copacii din zonele unde padurea inca supravietuieste. Cu dublu rol de salvare: praduitorul biped aflat pe acolo nu va indrazni sa treaca nepasator si, dupa cum istoria ne invata, dintii fierastraului se vor rupe la contactul cu hirtia afisului. Prinderea pe copac? Cu cuie. Temeinica.

Partea rea: la prima ploaie afisul se va transforma in gunoi adaugat, constructia reducindu-se la cuiele infipte in copac.
Partea buna: meteorologii anunta o primavara secetoasa.
Puteti vedea minunea aici sau aici.




Va este sete? Nu v-ar tenta un pahar cu Bisfenol? Rece si proaspat.
Bisfenolul A este un compus chimic aflat in compozitia recipientelor de plastic atit de folosite in prezent. Acele sticle si sticlute pe care le intilnim in rafturile magazinelor, prin casa, prin santuri, pe munti, prin vai, pe dealuri si cimpii. Intrate in obisnuinta, comode si practice, uneori agasante, omniprezente.
Bisfenolul cu pricina are obiceiul de a nu sta locului, de a trece vesel din recipient in lichidul continut si, in acest fel, de a ajunge sa fie ingurgitat de nevinovatul insetat. In cantitati mici, chiar foarte mici, masurate in micrograme.
Preceptele toxicologice ne spun ca o substanta este otravitoare sau nu in functie de doza. De obicei periculoasa este doza mare, cea care depaseste o anumita limita. Daca doza este mica sau, mai bine, foarte mica nu avem a ne teme de dureri de cap. Nu si in cazul vioiului Bisfenol. Fiind un compus cu caracteristicile unui hormon sintetic, Bisfenolul A isi face simtita prezenta in cazul dozelor mici. Chiar foarte mici. Tulburari endocrine, cancer, infertilitate, ba chiar obezitate sint rezultate care i se pun in circa. Si toate acestea printr-un simplu suc acidulat (natural sau nu, nici nu mai conteaza). Ori prin laptele servit din biberon.
Bisfenolul A este inca subiect de controverse. La o productie masurata in milioane de tone pe an vor fi intotdeauna controverse. Cu toate acestea sint semne ca prin alte parti incep sa se ia masuri de oprire a folosirii atit de popularelor recipiente. In SUA, in Canada.
Citeva referinte: Wikipedia, Environmental Health Perspectives, National Geographic - The Green Guide, The Post Star (editia online).
Si o propunere: etichetele cu chenar negru aplicate acum pe pachetele de tigari sa fie generalizate. Cu text schimbat: "Continutul este daunator sanatatii tale si a celor din jur". Cu cit mai repede cu atit mai bine. Caci vine vara si iar se umple orasul cu miile de permanent purtatori de sticlute.




Pentru destinderea atmosferei: citeva imagini de la o... Inviere:







Niciun comentariu: