RSS:     

joi, 17 aprilie 2008

Prezenti: 215, Pentru: 211

Recunosc spasit ca am uitat de existenta acestui blog.
Mi-am adus aminte ieri urmarind o discutie purtata pe site-ul unui ziar. Nu insist, nu despre acea discutie va fi vorba în cele ce urmeaza.

Cu doua zile în urma (mai exact: 15 aprilie 2008, ora 12:41) "alesii neamului" si-au manifestat grija netarmurita fata de viitorul acestei tari. Sub forma unor stick-uri de memorie (flash disk) care, conform vointei lor, ar urma sa fie date gratuit elevilor spre a fi folosite drept mediu de stocare a manualelor scolare. Sau, dupa cum este formularea originala: "În vederea facilitării accesului la manualele în format electronic se acorda fiecarui elev, la începutul fiecarui ciclu din învatamântul preuniversitar, un dispozitiv de memorie detasabil tip U.S.B."

Un gest generos, în pas cu vremurile. Oare?
Nu cumva este vorba doar de o grosolana incompetenta sau, la fel de rau, de o bataie de joc?
Sau poate... altceva? Despre "altceva" nu pot sa ma pronunt, despre incompetenta si bataie de joc va fi vorba în continuare.

Daca aveti rabdare si cititi, si daca sunteti de acord, si daca mai si credeti ca gestul foloseste la ceva... dati mai departe! Anul acesta e an electoral!

Se spune în "Expunerea de motive" ca dispozitivele ar trebui sa aiba o capacitate (acolo scrie "capitate", eu am tradus "capacitate" dar la fel de bine si potrivit ar putea fi si "copitate") de 4GB si ca pretul ar fi de ordinul a 40 RON bucata.
Ieftin. La banii nostri noi ce mai înseamna 40 de lei?
Un CD-ROM imprimat industrial ar fi cu mult mai mult, probabil 1 (un) RON. Câte manuale ar putea fi arhivate pe un CD-ROM? Poate ne va spune o editura. Câte filme luate de pe vreo retea de file-sharing intra pe un CD-ROM? Hei, e vorba de manuale scolare aici!

Nu ni se spune si cine se va ocupa de scrierea zecilor de mii (?) de dispozitive de stocare. Si cu ce costuri? Domnilor deputati nu li s-a spus ca aceste dispozitive nu vin de la mama lor gata umplute cu fisierele-manual. Care "mama lor"? Cum care? "Mama natura". Cea care a fost si la televizor.

Despre manuale, alta pozna. Cine le-a facut? Cine le-a editat? Tot "mama natura"? Ne da voie "mama natura" sa le distribuim electronic? Oare în cazemata de beton din buricul Bucurestiului nu s-a aflat de Legea drepturilor de autor? Legea nr. 8 din (surpriza!) 1996.
Lege? Ne lasi? Noi suntem deputati, "alesii neamului", noi facem legile. Voi trebuie sa le respectati.

Am mai vazut câteva comentarii legate de aberanta "Propunere legislativa pentru completarea articolului 174 din Legea nr.84/1995 privind învatamântul". Mai toate se legau de lipsa calculatoarelor, din scoli sau de prin casele copiilor. Corecte observatii, nu le voi repeta aici.
Am sa imi permit sa observ însa calculatoarele care, de bine, de rau, exista. Atâtea câte sunt. Câte din ele sunt modele vechi, rezultat al vreunei donatii, si nu au port USB?
Domnilor deputati, port-ul acesta USB este un fel de smecherie care acum este si înainte nu era. Va poate lamuri colegul "dr." Varujan Pambuccian, presedintele "Comisiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor". Care si-a dat avizul.
Dar daca nici dânsul nu stie... lasati-o balta, problema e prea grea!

Despre monitoare si calitatea lor ce sa mai zic? Copiii de astazi vor fi maturii de mâine.
Da, mai "clasa politica", votantii de mâine, needucati si chiori.
Dar presupun ca deja v-ati gândit la "Propunerea legislativa de marire a formatului buletinelor de votare astfel încât sa poata fi vazute si de cei cu deficiente de vedere".
La partea cu educatia renunt. Caci, de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere. Si daca El nu cere, ce drept am sa cer eu? Asa ca ma opresc aici.

Nu însa înainte de a însira pomelnicul "initiatorilor". Care, cu voia trecutelor alegeri, arata cam asa:

Deputati:
Giurgiu Mircia, Andea Petru, Andronescu Ecaterina, Dumitriu Mihai, Galeteanu Monalisa, Nedelcu Gabriela, Stanciu Anghel, Stiuca Alecsandru, Vasilescu Lia Olguta, Gabor Gheorghe, Ghise Ioan, Manta Pantelimon, Pusca Mircea Valer, Baban Stefan, Buzea Cristian Valeriu, Fârsirotu Vladimir Mircea, Magheru Paul, Matusa Tudor, Mircea Costache, Moisoiu Adrian, Popeanga Petre, Bîrsan Iulian-Gabriel, Movila Petru, Romanescu Marcel Laurentiu, Király Andrei-Gheorghe, Sóki Béla, Florea Damian, Amet Aledin, Buciuta Stefan, Fotopolos Sotiris, Gant Ovidiu Victor, Grosaru Mircea, Ignat Miron, Mircovici Niculae, Pambuccian Varujan, Radan Mihai
Senatori:
Solcanu Ion, Ardelean Aurel, Funar Gheorghe, Cârlan Dan, Cismaru Ivan, Szabó Ilona, Lupoi Mihail

N-am mai trecut si partidele din care fac (astazi) parte. O apa si-un pamânt.

Pentru cei care au ajuns cu cititul pâna aici: daca si anul acesta gasiti motive sa mergeti sa votati, va rog, cautati pe buletinele de vot numele de mai sus si ajutati-i sa mai stea pe la ei pe-acasa, sa aiba grija de proprii lor copii. La fel si pe cei care i-au acompaniat fara nici o retinere, conform principiului "noi votam, suntem deputati si nu gândim!".
Lista completa o gasiti aici.

Niciun comentariu: