RSS:     

duminică, 5 octombrie 2008

Un alt fel de dus cu pluta

Plutaritul a disparut din România cam de prin 1960. E mult de atunci desi, pe alocuri, înca i se mai vad urmele.

Coborâtul pe ape repezi de munte a reaparut însa de câtiva ani. Acum i se spune rafting. Vine de la englezescul raft care se traduce prin pluta (si n-are legatura cu rafturile din camara, desi... n-as baga mâna-n foc!).

Între plutaritul traditional si rafting sunt o multime de deosebiri. Raftingul se practica din placere, "pluta" este acum o ambarcatiune facuta din materiale usoare si rezistente, exista costume speciale de protectie pentru "plutasi".

Nici "plutasii" nu mai sunt ce-au fost, cei moderni auto-declarându-se sportivi. Si nu de orice fel, ci neaparat din categoria X-treme. Sa n-avem vorbe!

As fi zis ca s-a pastrat doar necesitatea apei care sa-i transporte. Fals! "Plutasii" moderni dispun astazi de tehnologie, nu se împiedica ei de astfel de-amanunte. Si nici avertismentele meteorologice nu par sa-i sperie. Sportivul X-treme este de neoprit!

Mai rau e când, din lipsa apei, eroii nostri se împotmolesc si-ajung sa-i copleseasca îngrozitoarele primejdii: sa-i prinda noaptea pe afara, sa-i ploua, sa li se faca foame, sa se ude la picioare (cine-si doreste-un guturai?), sa mearga pe jos 2 (doi!) kilometri.

X-treme, de acord, dar nici în halul asta!

Restul povestii se gaseste aici.

Un comentariu:

Rafting spunea...

salut oricum daca cineva a ales program nautic in octombrie deja e vinovat intrun fel, daca au vazut ca nu se pot inainte cum trebuie trebuia sa iasa din rau. de altfel raftingul sar putea traduce plutarit, dar cred ca suntem preau ciudati sa folosim expresile acestea romanesti, ne trebui ture de rafting pentru ca participa acolo seo si ceilalti la team building dupa meeting :) . intrun fel e normal ca fiecare meserie are limbajul lui specific, care nici nui musai sa fie identic cu limbajul folosit in literatura ci sa exprime cat mai precis despre ce e vorba. oricine participa la un astfel de program de turism de aventura, trebuie sa stie unde sunt limitele lui, si daca ar fii situatia sa fie fortat peste, atunci sa iasa din program. de pilda daca urc intrun taxiu si soferul este beat si conduce nebun desigur o sa cobor si nici nu platesc. e ceva normal ca o firma este organizatorul si alta este cel care deruleaza un program specializat. noi suntem in bransa din 2000, efectiv prima firma care sa ocupat de asa ceva.

zile insorite si rauri racoroase
Sandor

PEREGRINUS & ZERGE
-----------------------------
Nu zájec, pogogyi !
Ezt nem uszod meg szarazon
The loosers say IT IS NOT FOR YOU
Toti o sa-ti spuna: "Nu-i pentru tine"

www.tura.ro