Sa învatam cuvinte:Ecologie: stiinta care se ocupa cu studiul interactiunii dintre organisme si mediul lor de viata(
ar mai fi si Ecologia sociala:
o disciplina sociologica având ca obiect studiul relatiilor omului cu mediul sau, natural si social;
ne prefacem ca nu stim, ca sa fie mai simplu)
Despre "
ecologizare" am mai scris. Astazi pierd timpul cu "
ecologistii".
Ce este un "ecologist"?
Prin analogie: daca ornitologia studiaza cioara si ornitologul stie ce-i cu cioara, ornitologistul sa fie cel care o vopseste? Sau daca zoologia naste tratate despre urs si zoologul e cel care le scrie, zoologistul ce mai face? Plimba ursul ca sa impresioneze turma? Dar daca în turma se gaseste si-un berbec mai... neimpresionabil? Cam complicat. Mai bine sa trec mai departe.
Zilele trecute a aparut prin cel Internete o mica avalansa de referiri la un automobil. Brusc si deodata o ceata de observatori s-au aratat mai mult sau mai putin entuziasmati de o Toyota Prius. Spontan si simultan. Nu si întâmplator.
O scurta cautare lamureste fenomenul. Vânzatorul autohton de Toyote are plan de vânzari si,
cu ajutor, încearca o metoda ieftina de a-si face putina publicitate. Metoda e simpla: decât sa dai bani cu sacul pe o campanie publicitara clasica e mai la îndemâna sa aduni o ceata de posesori de blog-uri si sa le dai câte-un fursec si-un suc de mere (blogger-ilor le plac fursecurile, fapt binecunoscut). Ecologia e la moda, declari masina "
ecologica" si tema este rezolvata. Cui nu-i place sa fie, macar putin, "
ecologist"?
Ca totul sa fie rotund si verde l-au adus si pe
Bucurenci. Îl stiti, "
ecologistul" care aparea într-o vreme pe la televizor. Entuziast si dezinteresat, ca de obicei. În lupta pentru o Toyota verde.
Din pacate nu a venit si Mihaela Radulescu, si dânsa o ecologista de la televizor. Semn rau, se pare ca doamna Radulescu foloseste chiar o Toyota Prius si, desi a plecat cam demult, înca nu a ajuns "la Pamuk". Nu mai insist, subiect deja depasit.
A fost în schimb un domn ministru, cel de la Mediu, care altul? Am aflat din relatari ca domnul ministru iesise sa bea o bere (fara masina, desigur) si a nimerit acolo dintr-o pura întâmplare. În afara orelor de servici.
Acestea au fost personalitatile. Publicul: vreo 50 de blogger-i.
Urmarea: teoretic 50 de texte cu subiect Toyota Prius lansate prin Internet.
Nu, eu n-am citit 50 de texte, este prea mult pentru un singur om. Dar, din ce am citit, am reusit sa aflu ca:
- masina este "
o idee mareata. Este o masina în care puterea se îmbina cu precizia, inovatia cu viziunea si performanta cu responsabilitatea [...] este mai mult decat o idee: este un autoturism functional, bazat pe un concept care merita a fi apreciat" (ca-n "Munca de partid"; autorul pare sa fie bine pregatit politic);
-
este masina perfecta pentru un drum Londra-Istambul (traseul indicat pe harta ocoleste grijuliu România);
- "
Salveaza în fiecare an o tona de CO2, o treime din emisia unei masini pe combustibil clasic" (o treime din trei tone, desigur; cât trebuie sa functioneze ca sa se adune tona? sau nici nu trebuie sa functioneze, e suficient ca exista?);
- "
ecologia este frumoasa si trendy" (da, bine zis, e "
trendy"; chiar "
eco-trendy");
- masina este buna pentru "
schimbarea parcului de masini al primariei cu masini eco friendly" (idee buna: rezolva vânzarile planificate de Toyota; nu rezolva problema autostrazii suspendate pe care urmeaza sa circule "
parcul");
- "
Pozitia de pionier, mai ales pe o piata noua si nefamiliarizata cu masini hibrid, nu este deloc usoara, iar imaginea de prieten al mediului pe care si-o construieste Toyota este una de apreciat" (ca la carte; din pacate lipsesc niste detalii pe care voi încerca sa le "
apreciez" mai încolo);
- masina ar costa 25000 euro (pret la care, daca o lasi în loc umbros, se reintegreaza în natura în circa o saptamina; la 100000 euro disparea dupa 24 de ore; e loc de mai bine);
- consumul mic : 4,4 (sau 5, nu e sigur) la suta (cam mare pentru asa o galagie; si nici nu ni se spune daca este consumul urban, rural, la deal sau la vale);
Alte impresii:
aici,
aici,
aici,
aici... si-n alte locuri (link-uri puse la întâmplare, poate nu cele mai semnificative).
Consumul "
mic" a produs si un efect colateral. Pe toate blogurile pe care le-am parcurs a aparut prin subsoluri berbecul "
Stefan" care îi trimite pe proaspetii "
ecologisti" sa afle despre automobilele lui Justin Capra. Cine este Justin Capra? Un inginer care nu da fursecuri si care uimeste uneori bucurestenii atunci cind îsi scoate masinutele-prototip la plimbare.
Nu stiu cât succes va avea Stefan, trebuie sa fii de-a dreptul berbec sa înlocuiesti Toyota cu... Capra. Chestie de fursec, de "
ecologie", de ingurgitare de... brand.
(poza de sus nu are nici o legatura cu numele inventatorului; pur si simplu nu am gasit repede una cu... berbec)Revenind la subiect: de ce este acest automobil "ecologic"? Raspunsul se afla si el mai sus: pentru ca "ecologia este trendy". Altfel este destul de greu sa gasesti legatura subtila între automobil, oricare, si "ecologie". Poate doar cu "ecologia sociala", dar straduindu-te putin.
Tot de prin cele blog-uri am aflat si de o organizatie numita "
Mai mult verde" (mai mult verde, mai mult carbune, mai multe tractoare, mai traim înca în epoca lui "
mai mult"). Organizatia urmeaza sa "
colaboreze" cu Toyota, un prim semn al colaborarii fiind un exemplar de Prius cadou. Daca e doar unul nici nu-i bai, la câte automobile sunt prin Bucuresti unul în plus nu prea conteaza la "
ecologie". Si-apoi... "
ecologistul" care se respecta nu foloseste transportul în comun.
Ma uit si eu pe site, pe la "
Companii". Toyota nu apare, evenimentul este prea recent. Dar scrie pe-acolo:
"
Nu lucram decât cu companiile care demonstreaza un interes real în protejarea mediului. [...]
Companiile care lucreaza cu noi nu fac doar un act de caritate, noi le ajutam sa-si construiasca reputatia de companie responsabila în rândul clientilor, al partenerilor, investitorilor si autoritatilor."
Sa fie aici legatura subtila?
Dar pe la altii oare cum o fi?
Ramân agatat de Toyota Prius cea "
ecologica" si le propun recentilor "
ecologisti" sa mai învete un termen: "
greenwashing", cum suna în varianta de la mama lui. Echivalent scurt în româna înca n-am gasit. Desi, la nevoie, s-ar putea folosi si "
vopsirea ciorii". În verde, desigur. Caci ursul deja l-am plimbat.
În alte locuri mai mult verde produce alergii când se dovedeste a fi prea mult. Exemple (cu berbeci de pe al nostru continent) : în
Anglia, în
Norvegia ("
Cars cannot do anything good for the environment except less damage than others"), în
tara cartofilor prajiti. Dupa cum spuneam înainte: berbeci!
Deocamdata atât. Plimbare "ecologica", prea-implicatilor "ecologisti"!