RSS:     

vineri, 25 mai 2007

La groapa cu furnici. Ba-i aici, ba nu-i aici.

Rezumatul: "Cetateanul bulgar retinut pentru trafic cu armament in vama Calafat, joi dimineata, dupa ce a strins de git un politist, nu a primit mandat de arestare, pentru ca nu avea praf de pusca."

Povestea: Un bulgar venea din Anglia cu camionul. La Calafat s-a suparat si a strins de git un politist. Nu stim ce s-a mai intimplat cu politistul. Ceilalti politisti i-au luat camionul la cercetat. Au gasit in camion munitie care nu era munitie pentru ca nu avea "incarcatura de azvirlire". Daca nu era munitie atunci nici infractiune nu era. Prin urmare bulgarul a plecat mai departe spre Bulgaria cu niste marfa perisabila in pericol sa se strice. Imediat dupa ce a plecat procurorii l-au acuzat pentru "nerespectarea regimului armelor si munitiilor", munitia care nu era munitie putind fi asimilata munitiei. Cit se poate de clar.

Aveti intrebari? Am scris mai sus, nu insistati, nu se stie ce s-a intimplat cu politistul strins de git. A ramas asa.

Ceea ce se stie este ca, tot la Calafat, alta data, au mai fost doi bulgari. Cu un alt camion. Tot cu munitie. Care munitie era munitie. Si ei au fost acuzati pentru "nerespectarea regimului armelor si munitiilor". Ca bulgarii.

Au strins si ei de git un politist? Doi politisti? Mai sint pe aici? Au plecat si ei sa duca marfa perisabila? Prea multe intrebari. Daca raspundem la toate miine ce mai scriem la ziar?

Calculatoare proaspete

joi, 24 mai 2007

Ku kultura la skoala

Laptop-ul a inlocuit ceaslovul. Avem si lectii interactive. Adica... instrumente. De ieri la Colegiul National "Gheorghe Lazar" din Bucuresti, de astazi din Evenimentul zilei.
"Geografika - România Interactiva", un produs Intuitex cu care sa "inveti cu placere".
In episodul urmator: Kreanga, Eminesku si Karagiale.

Fara videochat

Pentru astazi era anuntat un spectacol erotic in direct, cu directorul CRP CTP in rol principal (asa am citit prin ziare, videochat-ul este un fel de escrocherie cu substrat erotic prin care naivii Internet-ului sint usurati de bani).
Am evitat sa ma uit. Nu pentru ca as fi excesiv de pudic dar apucasem sa citesc inainte o replica a lui Roman Polanski adresata ziaristilor prezenti la festivalul de la Cannes si care suna cam asa: "Je crains vraiment que c'est l'ordinateur qui vous a abaissés à ce niveau". Intr-o traducere mai libera: "Mi-e teama ca din cauza calculatorului ati ajuns atit de jos". (luata de aici)
Oare ce vina sa aiba calculatorul in toata povestea?

Vis de român

Sinteti cetatean român? Visati? Stiti ce visati?
Nu stiti. Dar puteti afla: "Românii viseaza la o taxa de prima inmatriculare de 641 de euro, pentru o masina de 10.000 de euro".
Sa nu spuneti ca n-ati stiut! De aici.

duminică, 20 mai 2007

Citatul saptaminii

Saptamina a fost foarte incarcata. Multe vorbe memorabile s-au rostit. In loc de un "citat", doua.

Primul este din The Economist, editia online din 19 Mai 2007:
"Ex-communist politics is often explained as a tussle between the crooks, the spooks and the idiots."
Exprimare reluata si tradusa de Cotidianul prin:
"Politica fostilor comunisti poate fi uneori explicata ca o confruntare intre pungasi, fantome si idioti [...]"

Al doilea este mai de pe-aproape. Legatura cu primul este doar o aparenta coincidenta. Preluat tot din Cotidianul:
"Presedintele PRM Corneliu Vadim Tudor considera ca estimarile rezultatului referendumului reprezinta o mare frauda electorala si ca institutele de sondare a opiniei publice au primit sume colosale de bani. [...] Intrebat daca PRM va merge la discutiile pe care le-a anuntat Traian Basescu, Vadim Tudor a spus: Eu, daca merg acolo, ma duc sa-i trag doua palme".

vineri, 18 mai 2007

Referendum? Post-referendum?

Nu, astazi nu se discuta despre referendum. Nici aici. N-am facut-o pina acum (din motive sanitare), nu m-am razgindit. Asadar, fara referendum!

Pentru cei care, in lipsa comentariilor despre referendum, nu gasesc altceva mai bun de facut exista o oferta de nerefuzat: un "videochat" cum nici cu Gandul n-ati gindit (in versiunea noua: "nimeni nu gindeste pentru tine" este acum "director: Cristian Tudor Popescu". 2.0 pur si simplu.)

marți, 15 mai 2007

Timpuri probabile

Nu e de gluma! Dupa cum ne informeaza toti cei care se straduiesc sa ne informeze, incalzirea globala tocmai a inceput. Meteorologii au capatat importanta strategica, activitatea de meteorologie are acum propria ei lege. Ii spune Legea nr. 139/2000 si a fost publicata in Monitorul oficial nr. 148 din 1.03.2007.
Si ca sa va conving ca este o treaba foarte serioasa am sa citez doua paragrafe din lege. Le-am gasit astazi in Romania libera, la rubrica de "informatii utile". Scrie acolo:
"Constituie contraventie in domeniul meteorologiei, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni, urmatoarele fapte: [...]
f) folosirea de catre o persoana fizica sau juridica a datelor si informatiilor meteorologice in alte scopuri decat cele pentru care au fost solicitate;
g) neprecizarea sursei de informare de catre mass-media, precum si de alte persoane fizice sau juridice care dau publicitatii date ori informatii meteorologice."

Mass-media se va descurca ea cumva dar eu, ca "persoana fizica", am voie sa folosesc umbrela si "in alte scopuri"? Sau pot sa scriu pe blog ca "afara nu ploua"?

Analiza de peste suta

Furat de alte preocupari primavaratice si profund ingrijorat de incalzirea globala care este anuntata sa inceapa din acest an, am uitat de un important moment aniversar: o suta de titluri. Sau, folosind expresia consacrata, "de posturi". Nu am de unde sa stiu cum pune accentele cititorul, revolutionarul web 2.0 nu a luat in seama si acest detaliu, asa ca prefer totusi prima varianta. Pare mai sigura si mai usor de inteles.
Cum lauda de sine are si efecte olfactive imposibil inca de reprodus virtual (o alta lipsa a aceluiasi web 2.0) nu mai am la indemina decit critica. Asadar, in citeva cuvinte, care sint lipsurile acestui blog (intr-o ordine oarecare).

1. Nu are "brand". Nu sta pe propriul domeniu, are aspect banal, denumirea nu spune nimic. Cine este autorul? Estet, matematician, fotbalist, cetatean turmentat? Greu de ghicit, nu are poza. Nu poti fi "blogosferic" fara poza, fara chip. Poza trebuie sa fie misterioasa, artistica, reprezentativa, sexy si patrata. 100/100 pixeli blogosferici, ca aici (sau direct aici). Defect major.

2. Nu foloseste tehnologiile revolutionare 2.0 cum ar fi imprumutul de imagini miscatoare, neclare, tremurate si, de cele mai multe ori, stupide din depozitele "youtube", "pornotube" sau alte clone. Neglijenta de neiertat care duce la o pierdere inestimabila de "continut". Defect major.

3. Nu foloseste imagini "gasite pe net" (sau "recent primite de pe net"). Imagini cu soareci, pisici, ciini, iepuri si trupuri feminine cu sau fara haine. De aici si imposibilitatea de a sustine ca eu le-am gasit primul si ceilalti le-au furat de la mine. Rezultatul: pierdere de "continut", lipsa de atractivitate. Defect major.

4. Nu foloseste expresii specifice lumii 2.0. Cum ar fi: urban, metro-etc, eclectic, trashy, trend(y), look, cool (kewl), hot, fashion, shopping si celelalte inrudite. Din acest motiv este mai greu de inteles. Accesibilitate deficitara. Defect major.

5. Nu debordeaza de entuziasm la orice "noutate" inventata de "grupul de creativi" si nu contine relatarea emotiilor cauzate de incercarea produsului proaspat lansat. Scepticism care afecteaza continutul de informatie. Defect major.

6. Nu se sincronizeaza cu preocuparile majore ale omenirii, cum ar fi referendumul sau "ce se mai intimpla pe la Vama Veche". Subiectele tratate sint astfel neinteresante, plictisitoare. Defect major.

7. Nu are un "blogroll" adevarat. Nici real, nici "la schimb". Defect.

8. Nu dezvaluie preferintele muzicale ale autorului, nu contine nici macar un deja banal audio-stream, fie el si botezat "podcast". Prea multa liniste. Apasatoare. Defect.

9. Nu este un blog "professional" din care sa poti invata ceva, o comunicare, o meserie, o filozofie. Nu inlocuieste lectura, scoala, educatia permanenta, viata de zi cu zi. Nu foloseste la nimic. Defect minor.

10. Nu include reclame potential platite si nu ofera solutii miraculoase despre "cum sa faci bani pe net". Defect minor.

Urmeaza defectele de la 11. la 100. Pentru a nu mai lungi pelteaua le trec in categoria "user generated content" unde fiecare poate sa adauge tot ceea ce doreste.

Concluzia: nicicind in "blogosfera"!

Pentru cititorul ajuns cu greu pina aici: daca ti-ai dorit sa gasesti ceva din cele de mai sus, te rog sa ma ierti! Fugi cit mai departe si nu mai reveni!

Iar daca inca n-ai fugit atunci fa bine si te uita si aici. Meriti o recompensa!

Cosmarul unui "vis urat"

Tot de Duminica. Prin tara se organizeaza mitinguri. La Iasi sint anuntate doua, unul "pro" si unul "contra". Un "blogger" din Iasi anunta ca va participa la ambele mitinguri si ca isi va actualiza blog-ul cu imagini si impresii de la fata locului. Nimic rau pina aici.
O fraza nascuta din intunericul unei (alte) minti bolnave strica insa poza: "trag mari sperante ca va iesi o bataie in toata regula". Urmata de "filmele mai interesante (eventual cu bataia) vor fi postate si aici".
Cine este blogger-ul? Un alt imatur educat in mediul 2.0? Din pacate inserturile "Continuare" de pe blog trimit catre site-ul unui ziar care afirma, printre altele, ca "stie tot ce misca". Sa fie vreo legatura intre ziar si blog, asa cum ai putea fi tentat sa crezi?
N-am mai pierdut timpul cu diverse investigatii. Lumea 2.0 este fara limite.
Ar mai fi de adaugat doar ca participantii la cele doua mitinguri nu au binevoit sa transfere in realitate "visul urat". Si ca "blogger"-ul s-a tinut totusi de cuvint: pe site-ul sau exista imagini si relatari (interesante) de la acele evenimente.

Animale bolnave

S-a intimplat Duminica. Televizorul s-a nimerit pe un anumit canal exact la ora stirilor de seara. Prima stire este si cea mai importanta. N-am rezistat pina la sfirsit, am schimbat canalul.
Pe linga duritatea si tragismul intimplarii niste intrebari nu-mi dau pace: ce fel de om este acela care, atunci cind alaturi un semen se zbate intre viata si moarte, nu gaseste altceva mai bun de facut decit sa topaie prin jur pentru a se afla in unghiul optim de filmare a scenei? De unde vin aceste aberatii umane? Ce fel de oameni sint cei care preiau si difuzeaza filmul pe post, incurajindu-i in acest fel pe viitorii "reporteri amatori"?
In final o sugestie pentru Asociatia profesionistilor de televiziune: introducerea unui premiu "neo-neanderthal".

sâmbătă, 12 mai 2007

Puterea exemplului ciclabil

Noul ministru de la Ministerul mediului este hotarit sa foloseasca pistele ciclabile puse la dispozitie de catre Primarie. De ieri domnul ministru a renuntat la automobil si va folosi in fiecare zi o bicicleta. Dovada a fost imortalizata imediat de sirul de reporteri si operatori aflati intimplator in fata cladirii ministerului exact la ora la care se semneaza condicile. Se poate inca vedea aici.

Exemplul sau laudabil este de asteptat sa fie urmat si de ceilalti demnitari. Nu stiu daca vestea initiativei a ajuns si la seful guvernului dar in cladirile invecinate ideea a fost deja intimpinata cu mult entuziasm.

In premiera absoluta, in imaginea care urmeaza puteti vedea o mica portiune de la intrarea in Parlament, asa cum va arata ea Luni, 14.05.2007, dimineata. In cadru nu au incaput toate bicicletele. Eu am numarat doar pina la 322 dupa care m-am oprit; am considerat ca sint destule.



Citeva date statistice: 1,4 miliarde de biciclete circula in prezent prin lume; numai in China sint 500 de milioane de biciclete si, printre altele, 35000 de decese pe an in urma accidentelor de bicicleta (informatii preluate de la International Network Archive).

joi, 10 mai 2007

Urban web 2.0

Ieri am descoperit echivalentul stradal al web-ului 2.0. Mergind prin oras, desigur. Este prezent peste tot, pe orice strada.
In zilele noastre este facut din beton, se mai numeste inca stilp, serveste cu brio nevoilor de comunicare. Direct, palpabil, concret, vizibil, foarte accesibil, coplesit de "content", napadit de "utilizatori". Asa cum si trebuie sa fie.

Un biletel, un afis, niste trecatori curiosi, "reteaua sociala" e gata. "Content"-ul se improspateaza cu repeziciune, in straturi suprapuse sau, optiune pentru utilizatorul mai grabit, in cosul agatat aproape de baza.

Utilizatorii se grupeaza de voie in gazde si gazduiti, vinzatori de obiecte sau iluzii, sapatori de tunele si fintini, fachiri, vraci, propovaduitori, dansatori.
Acum si "ultrasi", cuvint nou, pluralul unui singular incert.

Observator amator al fenomenului 2.0, am profitat de descoperire si, cu indiscretie, am aruncat o privire prin "content". Asa am aflat ca exista o "retea sociala" care nu are nevoie de publicitate si lipeste afise pe stilpi din pasiune. Isi spun "ultrasi" pentru a nu fi confundati cu huliganii. Sint singurele elemente active ale unei societati nedrepte care ii obliga sa suporte abuzuri de neimaginat din partea mijloacelor de transport in comun, a spatiilor verzi, a zidurilor, gardurilor, bancilor, a tot ce poate fi rupt, murdarit, distrus si inca nu a fost. Modul lor de viata este "in gasti" care vandalizeaza orice le iese in cale si lupta cu vitejie si eroism impotriva "burghezilor" care vor sa le confiste jocul (sau jucariile?). Interesant!

De retinut finalul (traditional in mediile 2.0) care atrage atentia ca "libertatea de expresie s-a transformat in obligatie". Pe-un stilp!

(continutul absolut original poate fi descifrat, cu putina bunavointa, aici)

miercuri, 9 mai 2007

Ziua Europei cu meniu fix

Astazi este Ziua Europei. Prilej pentru noi "dixtractii" populare. Aflu de aici ca Primaria sectorului 2 este din nou in frunte: douazeci de mii de sarmale si o mie cinci sute de litri de vin. La ora 11, intr-o zi lucratoare, pentru europeni. Meniu fix. Potrivit pentru orice ocazie.


Pe bulevardul Magheru, seara, vor defila "sapte state europene" (aceeasi sursa). Nimic neobisnuit. Pe bulevardul Magheru este mereu aglomeratie.

Alaturi, in Piata Rosetti, maestrul John Burch zimbeste de sub palaria sa texana. Stie el ceva!



duminică, 6 mai 2007

Intr-o gradina...

"Intr-o gradina / Lâng-o tulpina / Zarii o floare, ca o lumina; / S-o tai, se strica, / S-o las, mi-e frica, / Ca vine altul si mi-o radica."
Ienachita Vacarescu si dilemele sale ciudate din indepartatul secol al XVIII-lea.

In secolul XXI problema a fost rezolvata: o tai, chiar daca se strica.
Mai ramine ca informatia (si rezolvarea!) sa ajunga la toti, mici sau mari. Avem televiziune nationala, o punem la treaba. Secretul pe care "nu-l stie nimeni, nici macar localnicii" se transforma in tele - educatie 2.0. Aici!

Completare:
[...] "fiecare dintre cei veniti sa savureze spectacolul naturii, a putut sa ia cu el o picatura de culoare" (virgula face si ea parte din citat!).
Tele-educatia 2.0 in varianta RealitateaTV.

sâmbătă, 5 mai 2007

Unul mic, cu bere

Niste "creativi" au creat, 426147 de sustinatori pofticiosi si-au spus parerea si asa s-a facut ca a fost nascuta o sarbatoare de lipsa careia nimeni nu si-a dat seama pina astazi.
Astazi, 5 Mai, a fost "ziua barbatului Bergenbier". Calea fiind deschisa mai ramin doar de stabilit datele pentru urmatoarele sarbatori: "ziua barbatului vin de buturuga", "ziua barbatului tuica de prune", si asa mai departe, dupa "brand". Pentru a nu nedreptati pe nimeni. De femei se ocupa alta firma, alt "pitch", alta abordare.
Cum a decurs sarbatoarea? Cu multa bere, cum altfel?
Nu am participat, nu fac parte din grupul vizat, dar citind scurta descriere a petrecerii (tot aici) constat o oarecare subtilitate a organizatorilor: petrecaretilor le-au fost aratate inclusiv urmarile consumului de bere.

Universul de un dolar

"E nevoie de tot universul ca sa-ti implinesti o dorinta".
Dorinta este evaluata sec la zece mii de dolari, dar sa nu ne impiedicam in amanunte.
Cum obtii dolarii? Poti sa stai cu gura cascata spre Univers sau, tot cu gura cascata, la flash-ul lamuritor. Aici. Pare simplu. Dai un dolar SMS si astepti ca alti douazeci de mii de doritori sa dea si ei un dolar SMS. Nu doar pare, ci chiar este simplu. Si nu este o greseala. Se verifica aplicind principiile matematicii 2.0.

Pina se aduna ceilalti donatori de "content" poti sa faci planuri de viitor sau poti sa iesi la o plimbare prin oras unde vei putea admira multe panouri publicitare. Din care afli ca exista si alte moduri de a deveni fericit. De-un exemplu, carindu-ti singur mobila de la magazin pina acasa.
Publicul tinta este acelasi. Numai ca publicul tinta ar trebui sa fie atent la consecinte. Daca esti mai pirpiriu poti sucomba de fericire sub canapeaua din spinare, e totusi ceva mai sigura varianta cu un dolar SMS.

Contextul fiind deja creat de marii "jucatori" (termen de specialitate, denota profesionalism 2.0), undeva, intr-un colt de tara, un profesor de matematica puternic ancorat in realitate a avut si el o idee. Nu de un SMS dolar, ci de douazeci de lei noi. Idee buna, in spirit 2.0. Punere in practica, din pacate, catastrofala. Fara publicitate, fara un public tinta educat din timp, cu recompense derizorii.
Reformati sistemul de educatie, domnule profesor! Niste canapele nu aveti?

miercuri, 2 mai 2007

Fara mici si fara bere

E limpede si curata, e rece, are gust de zapada. In jur este liniste, multa liniste.

Micii, berea, fumul (fumurile), zgomotele de tot felul, "muzica de voie buna"... sint in alta parte!

(imagini din Parcul national Piatra Craiului)

Unu' mai altfel

Fara alte comentarii.