RSS:     

sâmbătă, 29 septembrie 2007

Daca se aseamana, de ce nu se aduna?


Doua titluri culese din acelasi loc:

Primul: "Guvernul a taiat Internetul in Myanmar"

Al doilea: "Chiuariu a scos Internetul in afara legii"

Interesant si coincident(?).

De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere!


C
ind am auzit prima data mi-am zis ca-i o greseala. Oricine poate gresi, chiar daca unii gresesc suparator de mult.

A doua oara am primit si-o referire catre a treia sursa. Deja nu mai e gluma.

Recunosc umil, nu sint prea dus pe la biserica. Si nici cu dictionarul nu m-am lamurit.

Asa ca vin si eu si-ntreb: cind il "întronizează", il doare?

vineri, 28 septembrie 2007

Vagonul cu business

Va mai amintiti de sfirsitul verii cind trenurile faceau noua ore de la Marea Neagra pina la Bucuresti. Mai marii cailor ferate au zis atunci ca vor scoate suplimentele de viteza din pretul biletelor. N-au scos suplimentele, au scos trenurile. N-are a face, important e ca au scos ceva.

Cele de mai sus au devenit deja istorie. Ministrul inaugurarii transporturilor autohtone ne spune astazi ca vom calatori cu trenuri de mare viteza. Intre Bucuresti si Budapesta. Spre Marea Neagra... ramine cum am stabilit.
Este bine si asa. Daca exista tren de mare viteza intre Londra si Paris, de ce n-ar fi si intre Bucuresti si Budapesta? Ar mai fi de stabilit doar unde se va amplasa Canalul Minecii.

Pina se vor hotari comisiile competente, CFR-ul lucreaza. Pentru inceput lucreaza la vagoane. Vagoane business cum n-ati mai vazut. Detaliile se gasesc in ziar.
Ceea ce nu va spune articolul este ca aceste vagoane se vor amplasa in fata locomotivei. In acest fel cei care le vor folosi, nu numai ca se vor bucura de afisarea digitala exterioara, dar vor putea ajunge primii la destinatie. Destul de aproape de... o mare viteza.

Ar mai fi de spus doar ca vestile bune le atrag dupa ele pe cele din contra. Caci, iata, in timp ce unii se straduiesc, oamenii rai fura componentele pichetelor de distributie. Cu scopul de a le duce, unde credeti?, la fier vechi.
Ce fel de componente fura... gasim daca sapam putin in jurul ineditului context subliminal.

Aritmetica padurii impietrite

Citesc pe undeva:
"Preturile cerealelor pe pietele internationale au crescut foarte mult in ultimele luni. Graul costa 60% mai mult decat anul trecut si s-a dublat in ultimele cinci luni."
Subconstientul meu aritmetic nu este de acord. Daca doar in ultimele luni "s-a dublat", "60% mai mult" e cam putin.
Reflexe, automatisme, rutina. In unele locuri preturile mai si scad.

Dar nu aici e "Esential"-ul. Astazi se intrerupe legatura rutiera intre judetele Cluj si Bihor, in zona Pietrei Craiului.
In vara aceasta Piatra Craiului era jumatate in judetul Arges, jumatate in judetul Brasov. Am vazut cu ochii mei (sic!). Nici nu a inceput bine toamna ca s-a si mutat. Padurea Craiului oare pe unde-o fi ajuns?
Pina la iarna... cine sa mai stie?

Eu cred ca tot de la padure ni se trage. Cind tai prea mult din ea ajungi sa n-o mai vezi din cauza copacilor.

joi, 27 septembrie 2007

Adevarul nou-nout

O straveche replica transportata in comun suna asa: "Alooo, ce crezi ca duci, domnule? Cartofi?". E veche. Traim vremuri noi, varianta 2.0 se termina acum cu "Nu vezi ca nici macar blog nu ai?".

Si este corecta observatia. N-ai blog, nu prezinti incredere, nu mai convingi pe nimeni.

Am aflat ca si "publicitarii" au blog. Adica baietii aceia isteti care ne spala zilnic cu toti detergentii ca sa ne facem pensii "private". Eu stiam ca li se spune "creativi" dar poate ca nu sint nici ei creativi toata ziua.
Si-apoi eu nici nu sint prea familiarizat cu tehnicile industriei 2.0. Insa incerc sa invat.

De exemplu astazi am invatat cum se face un blog. "Planning", "advertising", "postari", nu merge asa, dupa ureche, cum fac eu. Patruzecisicinci de minute pe zi.

Asta este! De miine pun ceasul sa sune.

miercuri, 26 septembrie 2007

Ceasoficatul

Doamnelor si domnilor, astazi a fost Ziua europeana a limbilor.
Nu vreau sa stiu ce va sugereaza denumirea, sint alte locuri specializate in "user generated content".
Atit despre aceasta zi.

In ceea ce priveste viitoarea noua magistrala de metrou, ea va beneficia de sisteme de taxare, sonorizare, ceasoficare, semnalistica si informare.
Care magistrala de metrou? Aceasta.

Ce-are una cu alta? Pe sub pamint pare ca n-are.

marți, 25 septembrie 2007

Toamna aceasta ce mai salvam?



Am salvat Vama Veche, Delta Dunarii o s-o mai vinturam la vara, la Rosia Montana e inghesuiala si nu mai stii cine pe cine salveaza.

Pina la iarna, cind pornim salvarea incalzirii globale, ce-ar mai fi de salvat?

Ay, ay, ay, guerilleros, "intr-o tara normala" chistocul cu "oaie" oare-al cui o fi fost?

luni, 24 septembrie 2007

Real, veridic, original si necontrafacut

Toamna se numara tot felul de chestii. De-un exemplu, turistii români care si-au petrecut concediul in Bulgaria.

Pentru combaterea exodului rusinos, primarul Mazare de la Constanta a hotarit sa treaca la fapte. El va organiza la Mamaia carnavalul de la Rio, autentic si exact.
Sau, dupa cum ne informeaza stirea, "un carnaval autentic, exact ca cel care se tine anual in coloratul oras brazilian".
Altfel spus... ca-n titlu.

Ceea ce nu a aflat primarul Mazare este ca bulgarii s-au descurcat mult mai simplu, doar cu citeva paie.

duminică, 23 septembrie 2007

Doua. Scurte.


Dintr-o reclama la TV aflu despre un fond de pensii (private, cum altfel?) care se numeste KD. Se scrie "kd", se citeste "cade!".
De viitor!

Tot dintr-un televizor imi solicita auzul stirea ca pe strazile din Iasi marsaluieste un circ. Cai arabi si... elefanti din Norvegia (din pacate habar n-am care era postul, am retinut doar ca vocea era feminina).
Incalzire globala!

joi, 20 septembrie 2007

Cu fantome...





Citeva imagini dintr-un oras... fantoma!












Daca va pasioneaza subiectul puteti vedea alte imagini aici.





Si doar asa, ca pentru un adevarat final:
A Bigger Bang!

miercuri, 19 septembrie 2007

A innebunit ursu'

Stirea zilei este astazi din ciclul "ne-au napadit ursii!".
Una, doua, trei, patru televiziuni doar la o cercetare rapida.

Pentru cei care nu stiu, Sanatoriul de nevroze din Predeal nu este in localitatea Predeal. Institutia se afla linga soseaua care leaga Predealul de Risnov, intre Predeal si Piriul Rece, la citiva kilometri dupa semnul rutier care marcheaza iesirea din Predeal. Un loc ales pentru linistea padurii, pentru aerul curat, de munte. Demult.

Deoarece mass-mediul nu ne forteaza gindirea prea tare, pentru exercitiu, sa incercam sa ne punem in locul ursului, poate aflam si ce cauta acesta acolo.

Urs matur si responsabil, cu doi copii care trebuie hraniti, imbracati (cu blana, nu cu haine ieftine aduse cu vaporul din China!) si, de doua zile, trimisi la scoala cu ghiozdan, carti, caiete, pixuri si creioane. Vine si iarna miine, poimiine. Nu este treaba usoara atunci cind trebuie sa rezolvi toate acestea doar din bucata de padure unde soarta cruda te-a asezat.
Padure? Padure era pe vremea bunicului-urs, atunci cind oamenii stateau in oras. Acum nu se mai stie unde se termina Predealul si unde incepe Piriul Rece. Vai de sufletul nostru cel ursesc!

Si, colac peste pupaza, (urs fiind, va reamintesc) afli dis de dimineata, din ziar, ca ploiesteni nemultumiti vor sa-ti trimita si hoardele de ATV-isti pe cap.

Oricit ai fi de mare si voinic si tot iti vine sa innebunesti!

Comunicare. Care?


A
stazi, in Bucuresti, prin Regie. Din mersul pe loc al masinii (nu era traficul blocat, blocat a fost alaltaieri, cind au inceput scolile; nu stiu ce era) pot sa admir un mare panou pe care scrie "Aici bateau vecinii in calorifere cind dadeam chef".
Masina mai avanseaza doi metri si vad si semnatura: Apa Nova.

Compania care impinge apa prin tevi incearca sa ne spuna ceva. Cum? Necum.

Creativ inventiv, nu te zgirie pe limba româna cind rostesti "dadeam chef"? Corect se spune "dadeam chix"!

marți, 18 septembrie 2007

Despre cum am ratat locul 1 in blogosfera


S-a intimplat ieri. Dis de dimineata, nici n-apucasem cafeaua sa o beau, suna telefonul. La capatul celalalt al... (uf, era telefonul mobil si acesta n-are fir!). La capatul celalalt era un prieten aflat intr-un sat pierdut prin Apuseni. Cu voce ingrozita imi spune ca acolo se zguduie pamintul, cu oameni, cu case, cu munti cu tot. Lumea a iesit pe sosea, popa striga ca a venit sfirsitul lumii, primarul a baut o sticla intreaga ramasa din fondurile Phare de acum doi ani si nu mai poate vorbi, invatatorul e plecat in Spania, cei de la dispensar sint dusi de doua zile prin munti dupa ierburi de leac, nu are cine sa-i ajute. In mine le este speranta, trebuie sa aflu ce se intimpla si sa le spun apoi si lor, viata le atirna de-un fir de ata si firul il tin eu.

Cutremur? CUTREMUR?

Inventez pe loc niste incurajari si promit sa revin cu un telefon imediat ce aflu ceva.

Ma pun pe cautat. Calculator, Internet, "fizica pamintului"... Fizica pamintului e la ora de chimie a cerului, imprumuta liste de aiurea, n-am ce sa vad acolo. Mai sint unii care se dau specialisti in hazarde naturale dar si acelora le-a stat ceasul inca de prin 2004.

Trec la telecomanda. Avem televiziuni de nisa care aud toate soaptele lui Mutu, imposibil sa nu aflu ceva. Si aflu. Incep scolile, seful guvernului o sa cinte astazi pentru elevi, pe undeva pe linga Bucuresti dar nu prea departe deoarece s-au anuntat mari blocaje de trafic (presupun ca unele noi, pe cele vechi le stim deja), pensiile private nu mai sint loterie, au devenit a patriei mindrie, alte blocaje de trafic, alte pensii, alte scoli, din nou blocaje.... nici un cutremur. Si eu ce fac?

Ma intorc la calculator lasind televizorul sa functioneze. Dinspre televizor ma ataca o voce libidinoasa. Ma uit indignat si vad o reclama in care un individ gretos, imbracat in alb, ma anunta ca a primit o scrisoare de la doamna Florenta (nu, nu este reclama la cafeaua care doboara postasi, e una noua, cel putin pentru mine). E prea mult. Cu blocajele din trafic m-am obisnuit dar nu o cunosc pe doamna Florenta si nici nu ma intereseaza scrisorile ei. Televizor oprit. Liniste. N-am aflat insa produsul laudat ca sa ma pot feri de el. Nici despre cutremur n-am aflat.

Ma uit prin rss-reader (fara reclame stupide pentru cumparatori batuti in cap). Trafic infernal, scoala, pensii, scoala, trafic... degeaba. La fel prin bloguri. Se pare ca sint singurul care stie de cutremur.
Ce-ar fi sa fac o poza cu ceasul din bucatarie si sa pun poza si stirea pe blog? Mai scrie cineva despre cutremur, pac, la razboiu'!, ii dau cu ceasu-n cap. Sint primul care a descoperit cutremurul, stirea zilei pe-un blog, celebritate. Lumea ma va arata cu degetul pe strada, se va scrie despre mine in ziare, vizite pe blog de o sa dea contorul pe dinafara, pun reclame cu Rolls Royce in header, pot deja sa donez cei 100 de euro din viitoarea pensie privata. Om m-am facut! Dar daca nu a fost cutremur? Imi trebuie o confirmare. Macar una.

Trag cu ochiul la americani. Astia le stiu pe toate. Dezamagire, nici ei nu stiu nimic. Timpul trece, niste oameni speriati asteapta de la mine o veste, blog-ul ramine in pauza, neactualizat.

Ca sa nu mai lungesc povestea, am asteptat pina seara. In Apuseni drumurile sint proaste si, dupa cum stiam deja, era ziua blocajelor din trafic. Nu am aflat nimic. Mi-am cautat prietenul si i-am povestit resemnat despre propria-mi neputinta.

Astazi nu mai sint blocaje in trafic. Desi sint tot atitea masini cite erau si ieri. Blocajele au fost epuizate, Mutu nu vorbeste.
In schimb, la ora 9 am (sau 7:27 dupa un alt ceas) apare bomba: extraterestrii! Peste doua ore vin si detaliile: cu cap oval (ca varza!). Au navalit in Mehedinti dar eu stiu deja ca ieri au fost in Apuseni. Mai trebuie doar sa aflu daca prietenul meu mai are vreo varza intreaga in gradina.

Sint ghinionist. De-azi dimineata sun si nu-mi raspunde nimeni la telefon.
Alooo, ce faceti acolo? Mai aveti varza?

vineri, 14 septembrie 2007

Mai nou, mai puternic, mai bun

Un card bancar e inutil la piata. Acolo functioneaza inca banul care fosneste si se poate pipai. Nu e nici o problema, cu cardul poti obtine banul. De la bancomat.
(* 't'-ul final se poate citi in doua feluri, dupa cum prefera fiecare; pina la urma 'bancomat' e mai usor de spus decit 'sfirsit de intestin bancar')
La banca, asadar!

Imi vine rindul (e coada, astazi toti vor bani!). Ma postez in fata ecranului matuit-murdar, ma asez in asa fel incit sa aduc umbra asupra jumatatii de ecran aflata in bataia directa a soarelui, apas cu hotarire tastele obosite (sint obisnuit!) si... "Va rugam sa asteptati!". N-am de ales.
Si astept. Asteptind ma intreb de ce trebuie sa astept (s-a infundat fibra optica?). Intr-un tirziu masinaria imi spune ca nu poate sa-mi dea atit de multi bani. Bani sint in cont, suma ceruta nu depaseste limita zilnica de retragere, raspunsul mi se pare de-a dreptul impertinent.
Este ora 12, este miezul zilei, mai am si alte treburi, incerc sa-i fac pe plac. Reiau operatiile cu suma redusa la jumatate fata de pretentiile initiale. Astept din nou si... aparatul imi scuipa cardul dispretuitor. Pe ecran scrie: "out of order". Bine ca macar mi-a dat cardul inapoi!
La celalalt bancomat (sint doua) nu e nimeni. Acela insa te avertizeaza cinstit, de la bun inceput, ca nu functioneaza.

Trebuie sa decid ce am de facut.
Sa intru in banca n-are nici un rost. Cunosc raspunsul, m-am mai lovit de el.
Linga mine, pe strada, se afla o movila de vechi borduri, marca Videanu. As folosi una dar, ce naiba, avem pretentia ca sintem civilizati!
Gasesc pachetul de tigari in care se mai afla o tigara, o scot si o aprind. Pe pachet scrie mare, cu litere negre: "Fumatul poate sa ucida". E o idee, desi as fi preferat ceva mai sigur.
Din vitrina bancii un afis colorat ma intreaba: "N-ar fi frumos daca ar exista cineva care sa stie exact ce iti doresti?". Creativule, tu nu vrei o tigara?

miercuri, 12 septembrie 2007

Finalul unei dispute crestinesti

De astazi Biserica Ortodoxa Româna are din nou patriarh.
Colegiul Electoral Bisericesc a decis scorul:
IPS Daniel Ciobotea - IPS Bartolomeu (Valeriu) Anania, 95-66.

Ca la meci. Cel putin cam asa s-a reflectat in mass-media.
Discutii, detalii, analize, cine, ce, cum, cu cine, cind, de ce, afise, apeluri, semnaturi, proteste. Ba chiar si pariuri. Toate pentru lamurirea deplina a celor despre care se spune mereu ca au cea mai mare incredere in Biserica.
Au ei incredere dar nu au si un cuvint de spus, problema fiind una interna a BOR.
Una peste alta, un subiect gras tratat corespunzator, crestineste.

Despre noul patriarh am gasit citeva cuvinte aici. Cu precizarea ca "Înalt Prea Sfintia Sa" este acum "Prea Fericit".

In ceea ce ma priveste, cred ca voi fi la fel ca pina acum: nici prea-prea, nici foarte-foarte.
Prea bine!

Sanatate si virtute!

Am primit o scrisorica de la Guvernul Romaniei! Nu astazi, ci cu citeva zile in urma. Am trecut peste emotia initiala si am desfacut (cu mare grija) plicul.

Astfel am putut sa aflu ca sint parte din "populatie" si ca alde Guvernu' vrea sa evalueze starea mea de sanatate.
Am admirat taloanele din plic: frumoase, cu elemente de securizare impotriva falsificarii, cu coduri de bare, cu serie si numar, cu datele mele personale scrise citet. Mai ca-mi venea sa le inramez si sa le agat pe perete.
Mai era acolo si o coala de hirtie cu o poveste din care am dedus ca trebuie sa folosesc acele taloane pentru a beneficia de niste analize gratuite pentru care, vrind-nevrind, platesc in fiecare luna. Fie si asa!

Intr-o zi de Marti (ceasuri rele!) imi iau inima in dinti si merg la medicul de familie. Gasesc cabinetul, evit coada din fata usii, abordez asistenta si... obtin o programare pentru Joi. La ora 12 ("pe la 12", mai exact). Si trei pagini A4 pe care trebuie sa le copiez ("la xerox") si sa vin cu ele pentru a fi completate apoi de catre medicul de familie. Am scapat repede.

Joi, ora 12. Am taloanele de la Guvernu', am copiile, am programare... am patru persoane (programate, desigur!) inaintea mea in fata usii cabinetului. Ma resemnez si, daca tot sint acolo, incerc sa-mi fac de lucru ca sa treaca timpul mai usor. Citesc toate afisele de pe pereti, citesc cele trei pagini A4, termin de citit, o iau de la capat. Dupa o ora si 15 minute fac o scurta evaluare a situatiei: in fata mea mai sint doua persoane din cele patru, programul medicului s-a terminat de 15 minute, la ora 14 cabinetul trece in stapinirea unui alt doctor pentru care deja s-a format o alta coada. Trebuie sa actionez urgent. Prind momentul in care asistenta iese din cabinet, blochez holul si lansez intrebarea-soc: "Mai are rost sa mai stau?"
Nu va mai plictisesc si cu alte detalii, discutia a fost mai lunga. Am explicat, am negociat, am fost reprogramat. Pozitia libera: peste alte 20 de zile. Sa fim sanatosi pina atunci!

Nu stiu inca daca sint bolnav. Dar stiu cite retete are un doctor de familie de completat lunar, cite formulare obligatorii, cite raportari depune si, mai important, la ce intrebari urmeaza sa raspund pentru a potoli setea de statistici a Ministerului Sanatatii.

Trec peste banalele "inaltime", "greutate" sau "circumferinta abdominala" (sic!).
Sint alte rubrici mai interesante la sectiunea "E. Stil de viata".
De exemplu:
In ultima luna eu am fost in vacanta dar, dupa contactul cu sistemul medical caruia ii sint arondat, nu pot fi decit trist si demoralizat. O fi de bine? O fi de rau?

Si tot la capitolul "statistici": daca aveti o fire mai sensibila e bine sa fiti atenti. In mod insistent, ca sa nu va simtiti vinovati. Si ca sa nu iesiti din tiparele "statisticii".

marți, 11 septembrie 2007

Spui orice, daca ai cui

Un ziar francez (Liberation) incurca niste numere de telefon. Stire de senzatie, alerta in lumea presei.

Se porneste morisca, se cauta detalii. De la persoane importante si... competente.

Un fost sef al SIE si fost consilier prezidential (Ioan Talpes) nu e de ici, de colo, biet cirlig de rufe. El stie. Prin definitie. Si, cu generozitate, spune si novicilor:
"Imi amintesc ca a existat o astfel de interceptare din partea serviciilor romane de informatii.
In acea perioada eram consilier prezidential pe probleme de securitate si am fost informat ca s-a detectat o convorbire telefonica in Romania facuta de o anumita persoana care era suspecta de acte de terorism.
Dupa ce am fost informati s-au facut cercetarile de rigoare de catre servicile de informatii romane. Conform protocolului, informatia a fost transmisa rapid celor care erau interesati de aceasta, si anume serviciilor americane." (citat preluat de la HotNews.ro; ortografie usor modificata)

Mai trec niste ore si... surpriza:
"Presupusul telefon dat in Romania de creierul atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001 Mohammad Atta nu are nici o legatura cu tara noastra. [...] Numarul respectiv a fost inregistrat in anii 2000 in Germania, la Hamburg, 040 fiind prefixul acestui oras." (citat RFI Romania)

Oare ce si-o fi amintit fostul consilier prezidential? Si de ce nu putea sa spuna "nu stiu"?

Debandada globala

M-am intors din vacanta la timp. Imi este si teama sa ma gindesc ce pot pati cei care umbla acum tele-leu prin tara. Nu-mi imaginez cum te-ai putea descurca atunci cind pina si muntii isi iau lumea in cap. De necrezut!

N-ati aflat? Pina mai ieri Timpa era un munte stabil, situat linga Brasov. De astazi incepind poalele sale au trecut in judetul vecin, la... Busteni. Si asta inca n-ar fi nimic daca nu ar exista riscul sa se incaiere cu "Muntii Caraiman". Lupta nedreapta, inegala, Caraimanii fiind, dupa cum le spune si numele, mai multi.

Nu mai poti avea incredere nici macar in manualele de Geografie, acelea dusmanite de unii inca de prin scoala generala. Norocul nostru este ca exista ProTV (ca sa vezi!)

Unde mai pui ca nici Marea Neagra nu pare sa mai fie ce a fost. Cit este ea de mare, stiti ce repede fuge? Ieri, de exemplu, la ora 15:56, se departase la 20 de metri de tarm (acelasi ProTV, preluare Mediafax, 14:28). Pina la 18:07 mai facuse inca 10 metri: 30 de metri departare (TVR). Dupa care a luat-o la goana. La 19:38 era deja la 80 de metri (Cotidianul).
[ore afisate in rss-reader]

Ce s-a intimplat in continuare nu am mai aflat. Cred ca in acest moment nici nu se mai zareste.
Unde s-o fi dus?

vineri, 7 septembrie 2007

Opt barbate otraveau tigriile

Criza mare de mina de lucru. In toate domeniile mina de lucru lipseste, se folosesc picioarele. Cind exista.

In criza de colaboratori fiind, HotNews.ro a apelat la un brav vietnamez. Il cheama C. Marin si ne informeaza despre ce se mai intimpla prin Vietnam. Vietnamezul se descurca neasteptat de bine cu limba romana.

Titlul, asa cum a venit prin rss-reader:

Si articolul, in caz ca s-a pierdut deja prin cele neguri:

D'ale circului

Circ real, circ virtual.

Astazi in arena 2.0: "materia intunecata".

Ce este "materia intunecata"?
"Nimeni nu stie din ce e facuta materia intunecata". Cu toate acestea "o cantitate misterioasa care parea sa fie un inel supranatural pe cer", inel "alcatuit dintr-o substanta enigmatica" (brrr!), a fost gasita in galaxia-ciorchine cu ajutorul unui "truc puternic".

Gata, nu mai dezvalui nimic!
Aflati mai mult direct din arena 2.0.
Care arena? Cum care? ArenaIT.

E pluribus unum






Am revenit in oras, am regasit acelasi bilci.

Desi textul afisului pare a fi de pe alte meleaguri, din punct de vedere meteorologic formularea este adusa la zi.


Doar o nelamurire:
Citi moghiorosi pentru o singura informatie?